У огранку Народне библиотеке „Јован Поповић“ у Башаиду представљена је књига Радмиле Сатарић „Лепа Петра“. Трећи романа ауторке Радмиле Сатарић Лепа Петра је уметничко остварење које ће њену читалачку публику од почетка до краја учинити зантижељном до највећих размера. У средишту радње је страсна и обострана љубав Славена и Петре која им све епитете чисте емоције, чежње, припадања, страсти, узајамног осећања среће и узвишености. Њихов љубавни занос често се стапа са величанственом лепотом природе – морској пејзажа таласа и пене. Ауторка је у описима оваквих сцена досегла експресивност познатих сликара који су ликовно изразили ванвременску лепоту љубавних загрљаја (ови мотиви су овековечени и на сликама С. Далија). 

Ауторка користи многе стваралачке механзме који радњу романа чине веома занимљивом: тајне, изненађења, бизарне ситуације, препреке, загонентне личности, епистоларни делови текста (писма), мотиви из антике, сликарска и музичка оставрења која су „обојила“ време у коме се све дешава. Фабула романа има многобројне епизоде које се на крају спајају у једну тачку.
Радмила Сатарић, писац, професор српског језика и књижевности. Радила је у угледним средњим школама у Београду и Новом Саду.