Промоција новог романа Зорана Торњанског „Подељено срце и права вера” одржана је 12. септембра у Народној библиотеци „Јован Поповић“. О роману су говорили аутор и библиотекарка Завичајног одељења Милана Бајкин. Роман чине две приче које су смештене у два различита света, два различита времена, две различите културе и говоре о потпуно различитим ликовима. Прва прича носи назив „Чекам те на крају света”, а друга „Одбрана катедрале Леива”. Зоран спада у ред оних аутора који  су као оквир за радњу свог романа узели политичку интригу, људску сујету,  морал и веру.
 

Роман Зорана Торњанског, од самог почетка, говори да је у питању утопијска прича која нам намеће питања, на један метафоричан начин, где и куда нас води ова садашња политика наоружавања, сукоба доминације јаких и моћних држава над малим државама и народима. Отвара нам питање глобалног лудила у које је упало човечанство у трци да се задовоље интереси светских корпорација у постлиберарном друштву. Зоран нас кроз причу освешћује и даје једну хиперболичну слику како и на који начин, на мале обичне људе, може да делује, у стварном животу, једна ситуација, како у глобалном сукобу и светском рату а тако и након њега, кад завлада идеологија мира и једне држава и једног вође који у жељи да сачува човечанство, а у недостатку ресурса, разара и убија читаве градове и народе, што нас наводи на мисао о неким савременим теоријама да се за опстанак на земљи човечанство мора неколико пута смањити.
Религиозна фантастика, негативна утопија, љубавна прича, кафкијански заплети и надреална путешествија су синоними за ову књигу која на филнски начин, са пуно обрта, чини да књигу читамо са радозналом упитношћу шта се дешава даље… "(Извод из рецензије Радована Влаховића)