Jедан од најистакнутијих историчара Дејан Ристић одражао је предавање "Од Светог Саве до Светог Павла Српског" у Библиотеци. Потреба за обогаћивањем знања континуирано је присутна, док свој интензитет доживљава управо у време обележавања великих јубилеја попут осамстогодишњице самосталности Српске православне цркве

Најстарија институција у Срба успостављена је 1219. године деловањем Светог Саве Српског и Светог Симона Српског (краља Стефана Првовенчаног). Делећи судбину свога народа Српска црква је у наредним деценијама и вековима снажила, али и доживљавала периоде прогона, укидања и поновних обнављања.
 

Током претходних осам векова на њеном челу налазили су се славни и сећања вредни архиепископи и патријарси који су својим деловањем обележили историју Српске цркве,саме државе, али и националне културе, уметности, науке и просвете.

Циљ овог предавања јесте да осветли најзначајније међу њима, почев од утемељивача Цркве у Срба, Светог Саве Српског, па све до последњег великог првојерарха Павла Српског чију десетогодишњицу смрти обележавамо током ове исте 2019. године.