Жири у саставу Огњенка Лакићевић, Угљеша Шајтинац и Младен Весковић донео је одлуку да књижевну награду „Ђура Ђуканов” коју додељује Народна библиотека „Јован Поповић” из Кикинде добије Павле Алексић за збирку прича „Тамо је море”. Награда се додељује за рукопис необјављене књиге прича аутора млађег од тридесет година.

          Збирка „Тамо је море” предстаља суму открића младог приповедачa који се и дословце креће мапама Новог света, уз повремене повратке у онај Стари.

Атмосфера, којој Павле Алексић често даје предност у својим причама, призива читаоца да сам учита кодове препознавања тамо где након разговора и слутњи јунака још увек остаје простора за то. Збирка је тематски компонована попут дуже прозе, можда романа, о непрелазној удаљености појединаца. Она је једнако несавладива за јунаке ма они били раздвојени океанима или спојени у загрљају.

          Збирку  „Тамо је море”  одликује лакоћа приповедања и једноставност. И то је могуће али тек након вештог одабира детаља и епизода у чему је аутор успео. То у исходу даје уверљиву реалистичку прозу. У односу на остале рукописе који су стигли на овогодишњи конкурс, ова збирка најбоље спаја врсту књижевног талента свог аутора, композицију појединачних прича и збирке у целини и њихову литерарну реализацију.

         Због свега тога комисија је одлучила да овогодишњу награду „Ђура Ђуканов” добије управо збирка ,,Тамо је море’’. 

Награда ће лауреату бити званично уручена у Народној библиотеци „Јован Поповић“ у Кикинди 19. 1. 2021. године, на дан рођења Ђуре Ђуканова, значајног банатског писца.