King, Stephen – DUMA KEY
Edgar Freemantle jól menő építési vállalkozó, gazdag, kiegyensúlyozott, középkorú férfi, boldog családapa. Egy szép napon szörnyű munkahelyi balesetet szenved, kis híján életét veszti. Súlyos testi fogyatékossággal felépül ugyan, ám pszichés problémáival nehezen birkózik meg. A házassága tönkremegy. Pszichiátere “földrajzi kúrát” javasol, valamint azt, hogy olyasmibe kezdjen, amit régen nagyon szeretett csinálni. Így hát Edgar a floridai Duma Keyre költözik, erre a turistáktól kevéssé látogatott gyönyörű helyre, kilátással a Mexikói-öbölre. És olyasmibe kezd, amit egykor nagyon szeretett csinálni: rajzolni és festeni. Ő lepődik meg a legjobban, amikor műveivel óriási sikert arat, és itt szerzett barátai, a rokon lélek Wireman, valamint a művészetpártoló idős hölgy, Elizabeth Eastlake unszolására kiállításon mutatja be munkáit.

Harrington, William – COLUMBO – KEND RÁ MÁSRA
Amerikában számos sötét legenda él. Charles Milles Manson maga volt a testet öltött rémálom. Bizonyítottam megölt hét embert, és híveit is gyilkosságok elkövetésére buzdította. A börtön kapuja azonban bezáródott a szörnyeteg mögött, és ezzel véget ért a rémálom. Vagy mégsem? Los Angeles városában meggyilkolták az egyik áruház dúsgazdag tulajdonosának a felségét. Az ágyban érte a halál, és mellette hevert szeretőjének a holtteste is. A falakra valaki vérrel írt fel egy üzenetet. Az ügy kivizsgálását a Los Angeles-i rendőrség legügyesebb nyomozójára bízták. Columbóra elképesztően nehéz feladat vár. A hisztérikus sajtó azt gondolja, hogy megkezdődött a Manson család bosszúhadjárata. Hogy senki sincsen biztonságban! Hogy a szörnyeteg keze kinyúlik a rács mögül, és újra gyilkol! Ráadásul a halott asszony titkáról kiderül, hogy valamikor a szekta tagja volt!

 

Senki sem akarja elhinni, hogy nem a szekta kezdett véres bosszúhadjáratba. Columbo azonban gyanakszik. Tovább nyomoz, és még akkor sem retten meg, amikor Amerika talán legveszélyesebb őrültjével kell szembenéznie, a misztikus, titokzatos, legendásan kegyetlen gyilkossal, Charlie-val.

Portis, Charles – A FÉLSZEMŰ
A tizennégy esztendős Mattie Ross apjával aljas gyilkos végez az arkansasi Fort Smithben: megfosztja életétől, lovától és 150 dollárjától. Mattie felkerekedik, hogy megbosszulja apja halálát. Felfogadja a környék legkomiszabb rendőrbíróját, a félszemű Rooster Cogburnt, és együtt indulnak az Indiánvidéken garázdálkodó gyilkos üldözésére. Charles Portis az amerikai irodalom egyik legegyénibb hangú szerzője, igazi komikus géniusz. Legismertebb regényéből, az első ízben 1968-ban megjelent True Gritből készült 2010-ben A félszemű című film, melynek két főszereplője Hailee Steinfeld és Jeff Bridges, két rendezője pedig a kultikus hírű Ethan és Joel Coen. A True Grit különleges, egyedi, célratörő és szókimondó, akárcsak maga Mattie. A legendás szerzőnek ez a műve igazi szilaj amerikai klasszikus, egyszersmind felejthetetlen mestermű. “A True Gritnél jobb regény már nagyon rég nem akadt a kezembe. Okozott-e nagyobb örömöt bármely könyv az elmúlt öt esztendőben? Vagy akár az elmúlt húsz évben? Aligha… Micsoda író!”