Друга национална смотра Хортикултурних библиотека и Прва регионалана смотра Хортикултурних библиотека одржана је у Лазаревацу 10. и 11. октобра 2019.
Домаћин је била Народна библиотека „Димитрије Туцовић“ Лазаревац . Смотри су присуствовали садашњи и потенцијални чланиови ове мреже из  Србије, БиХ и Републике Српске, С.Македоније и Хрватске. Тачније, библиотеке из Кикинде, Лазаревца, Чајетине, Зворника, Тузле, Битоља и Винковаца.

У специјалном делу програма додељене су ПЛАКЕТЕ ХОРТИКУЛТУРЕ за предан рад и постигнуте резултате у претходне три године:

за 2017. годину ЈАСМИНИ ИВАНКОВИЋ,

за 2018. годину РАДМИЛИ ПЕРОВИЋ и

за 2019.годину СНЕЖАНИ ЂЕНИЋ.

На завршној смотри хортикултурних библиотека 2018. године у Народној библиотеци „Јован Поповић“ Кикинда поред стручног скупа чији је циљ био упознавање колега са пројектом и могућностима развоја хортикултурних библиотека, пре свега, за простор Севернобанатског округа уприличена је и додела награда за најбоњи дигитални хербаријум. У изради дигиталних хербаријума учествовали су ученици вишиг разреда основних школа са територије града. Свака награђена екипа на поклон је добила биљку коју је трбало, у духу пројекта, засадити. У контексту развоја еколошке свести код деце и духа хортикултуре за све присутне ђаке, којих је било око три стотине, изведена је позоришна представа о зажтићеној животињској врсти Великој дропљи коју је припремила драмска секција огранка Народне библиотеке „Јован Поповић“ из Мокрина.

Град Кикинда је за велику подршку у учешћу и реализацији пројекта за 2018. годину проглашен за најуспешнију хортикултурну заједницу Србије на нивоу мреже хортикултурних библиотека.