Народна библиотека „Јован Поповић“ наставља традицију и наслања се на  континуитет рада Српске читаонице.

Прва читаоница у Великој Кикинди основана је 1. маја 1845.године, звала се Српска читаоница. Језгро националних ентузијаста који су је формирали чинили су студенти Пожунског универзитета, а позната су нам имена:Павле и Михаил Трифунац, Аркадије Варађанин, Сергије Биримац, Атанасије Удицки, учитељ Лазар Кирић, Георгије Станковић и др. Читаоница је била смештена у стану учитеља Лазара Кирића, који се налазио поред храма Светог оца Николе, кућа где се данас налази Народно позориште.  

Читаоница је дефинисала своју мисију као просветитељску. Њен превасходни задатак био је да окупља становништво и пружи им књиге, часописе и новине на читање, а све у циљу образовања. Рад је отпочео са око 250 књига, шест новчића нумизматичке збирке и са претплатом на седам листова. Фонд се перманетно наредних година увећавао.

У периоду до Првог светског рата Читаоница се често селила. На почетку  двадесетог века знамо да је имала три просторије. Једну за друштвене игре, читање новина и часописа; другу за књиге и салу за састанке. 1913.године имала 157 чланова, и била претплаћен на 25 листова. У њеном фонду се налазило 600 књига, имала је сва издања Српске књижевне задруге, Матице српске и Мале библиотеке из Мостара.

У периоду између два светска рата била је смештена у Соколском дому, била је затвореног типа, за  пријем је била потребна препорука. Рад Српске читаонице у увом периоду био је оријентисан на очување и неговање национале свести, али и борбе за опстанак саме Читаонице.

Тек јануара 1939.године Српска читаоница постаје Јавна градска библиотека. Тада је Библиотека имала око 2 500 књига и 250 чланова. Као свој циљ имала је ширење просвете и културе.Немци, као окупатори, улазе у град 1941. године,  пале архиву и затечени фонд библиотеке у дворишту дома. Под именом Градска читаоиница обновила је свој рад 1945.године, а 1948. се сели у једну од најлепших зграда Кикинде у Винцхаидијеву палату, у којој се и данас налази.
Библиотека 1952 године. добија име по нашем познатом књижевнику Јовану Поповићу (1905-1952) који је родом из Кикинде и који је своју имовину поклонио граду.
У послератном периоду повећава своје сталне фондове, број читалаца, број одељења и интезивно ради на организовању књижевних вечери, изложби, предавања, издавачке делатности и других активности. Таква традиција траје до данашњих дана без већих прекида до којих је долазило само у најкритичнијим ситуацијама у којима се нашла наша земља, у моментима када су били угрожени безбедност и слободе грађана.
Наша држава и свет у целости нашли су се пред новим великим изазовом неколико месеци уочи прославе великог јубилеја 175. годишњице од оснивања. Пандемија корона вируса нас је озбиљно, као цивилизацију угрозила, али нас није онемогућила дан почетка свог просветитељског и културног деловања, ипак, обележимо. То радимо на себи, помало, несвојствен начин, али у складу са епидемиолошким условима, у потпуности у корак са савременим технолошким развојем још једном доказујући да смо у складу са светом у којем живимо и са околностима које се дешавају у друштву чији смо ми неодвојиви и најважнији културни део. У прилог томе говоре и године постојања.

У част великог јубилеја за своје кориснике припремили смо онлајн изложбу уметничких фотографија и сад већ традиционални литерарни и ликовни конкурс.  

На литерарни конкурс је пристигло 336 радова. Конкурс је међународног карактера, јер су радови стигли не само из целе Србије, него из Црне Горе, Босне и Херцеговине и Немачке. Жири у саставу Милана Бајкин, Кристина Ембер и Дуња Бркин Трифуновић, је имао тежак задатак, јер је квалитет радова био на веома високом нивоу. Поред прве, друге и треће награде жири је доделио једну специјалну награду за поетски дневник у којем је за свако слово азбуке написана песма. Такође, похваљени су радови који су се издвојили од осталих попут песме написане на Брајевом писму или романа Јане Мањенчић.

Награђени радови:

Нижи разреди

1.         Даница Петковић  IV3 разред ОШ „Љупче Шпанац“ Бела Паланка

2.         Лазар Новаковић II2 разред Прва основна школа Ужице

3.         Уна Вељковић  IV ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар“ Књажевац

Специјална награда за поетски дневник Јане Башовић IV6 ОШ „Никола Тесла“

Виши разреди

1.         Дуња Лукић VII5 ОШ „Светозар Марковић Тоза“ Нови Сад

2.         Лара Грандић V ОШ „Франц Прешерн“ Београд

3.         Лазар Томовић VIII2 ОШ „Васа Чарапић“ Београд

Средња школа

1.         Младен Ђурђевић III5 Шабачка гимназија

2.         Софија Вујичић IXа ОШ „Илија Кишић“ Зеленика

3.         Милица Вираг IV4 Економско- трговинска школа Бечеј и Миа Ивановић III2 гимназија „Душан Васиљев“

Похвале

Магдалена Илић VI3 ОШ „Бата Булић“ Петровац

Никола Цвијетић V3 ОШ „Јован Поповић“ Крушевац

Ивана Марковић  IV ОШ „Љупче Шпанац“ Бела Паланка рад на Брајевом писму

Миа Мракић IV разред ОШ „Бетхолд-Ауербацх“ Нордстеттен, Немачка

Вукашин Вујадинов V ОШ „Глигорије Попов“

Анђела Гавриловић VI1 ОШ „Васа Чарапић“ Београд

Тијана Томић VIразред ОШ „Франц Прешерн“ Београд

Миња Ердељан I1 разред ОШ „Жарко Зрењанин“ Кикинда

Милентијевић Василије VII1 Лепосавић

Милица Милановић VII3 ОШ „Васа Чарапић“

Јелена Петковић VII ОШ Горачићи

Бојана Марковић III3 СШЦ „Милорад Влачић“ Власеница БИХ

Јован Лудаић III3 Техничка школа Кикинда

Бошко Накомчић V1 ОШ „Јован Јовановић Змај“ Зрењанин

Јана Мањенчић VII ОШ „Вук Караџић“ Шабац

Магдалена Станковић VIII Житорађа

Барбара Вукић VII3 ОШ „Васа Чарапић“ Београд

На мађарском језику:

Борши Балаж  VII ОШ „Мора Карољ“

 

На ликовни конкурс пристигло је 130 радова деце до 7 година. Тема конкурса била је „Моја омиљена бајка“.

 

Награђени- ликовни конкурс

Уна Чонић, 3 године вртић „Мики“

Анђела Вукашиновић, 5 година вртић „Мики“

Милијана Томић, 6 година вртић „Бамби“

Милана Клашња, 6 година вртић „Ластавица“

Стефан Петровић  I разред ОШ „6. октобар“

Петар Белош I1 ОШ „Јован Поповић“ Кикинда

 

Изложба уметничких фотографија се састоји од фотографија које описију књижевно дело, приказују лик из књижевног дела или представљају ауторову импресију књижевним делом. Циљ је популаризација књиге и читања, повезивање фотографије и књижевности, промовисање уметности. Изложба је реализована у сарадњи са фотo клубом Terra и биће објављена на званичном сајту Библиотеке и на друштвеним мрежама.