На седници жирија за доделу награде „Ђуре Ђуканов“ одржаној 19.7.2018. жири у саставу Тамара Крстић (председник), Милена Ђорђијевић (члан) и Марија Ненезић (члан) донео је једногласну одлуку да књижевну награду „Ђура Ђуканов“, коју додељује Народна библиотека „Јован Поповић“ из Кикинде, добије Милан Вурдеља за збирку прича Соба за бештије. Дан касније аутор је одлучио да повуче рукопис те је на тај начин одлука жирија престала да важи.

Награда  „Ђуре Ђуканов“  установљена је 2005. године у знак сећања на нашег трагично страдалог колегу и писца у намери да негује књижевност, за коју се Ђура бескомпромисно залагао читавог живота, и промовише младе ауторе, неафирмисане, које је Ђура, такође, у свом огранку у Мокрину, стварао.

У жељи да не нарушимо кредибилитет награде, ни вредност свих претходних аутора, ни чињеницу да је готово трећина награђених наставила озбиљно да се бави књижевношћу и награђено дело није остало само „првенац“ без потоњих резултата сматрамо да ове године не треба да доделимо награду. Свака друга одлука била би у нескладу са аутором чије име носи награда, са ставом управе Библиотеке и жирија који могу да стану само иза квалитетног делa и оснивачем који већ тринаест година беспоговорно подржава нагрaду, чврсто верујући у квалитет наших одлука чувајући на тај начин наше културно наслеђе.