Народна библиотека „Јован Поповић“ је једна од најстаријих библиотека у Србији и најстарија установа културе у граду. Поводом обележавања 173 године од оснивања Библиотеке припремили смо богат програм. Започели смо дружењем са нашим најмлађим суграђанима. Бранко Стевановић, писац за децу, дружио се са ученицима ОШ „Жарко Зрењанин“. Мало смо учили, мало читали, али све време смо се смејали и уживали.

Централну свечаност отворила је Жељка Милошевић својом ауторском минијатуром на великој келтској харфи. Директор Народне библиотеке „Јован Поповић“, Радмила Перовић нас је подсетила на изглед библиотеке пре и после реконструкције, колико је рад у таквим условима био отежан и колико је подршка градске управе значајна. Станислава Хрњак, председница градске скупштине, обратила се и истакла да је култура заједно са образовањем од изузетног значаја. Народна библиотека „Јован Поповић“ је имала част да на свој дан буде и прва установа културе у којој почиње реализација пројекта популаризације дигитализације културе, који уз подршку и покровитељство Министарства културе реализује Интернет клуб Србије. Дејан Масликовић, помоћник за развој дигиталне истраживачке инфраструктуре у области културе и уметности, и Мирко Марковић, председник УО ИНтернет клуба Србије, су уручили три рутера библиотеци. Циљ је да се повежу установе културе у граду и да њихови садржаји буду доступни.

Које су омиљене бајке кикиндских малишана сазнали смо на ликовном конкурсу, а најбољи радови су награђени. Жири у саставу Мирослава Којић и Маријана Мирков одлучио је да додели пет равноправних награда и једну награду за колекцију.
Награђени су: Дрина Адамов, Страхиња Стојков, Зоран Јаковљевић, Александра Стојков и Александра Бајић
Радови деце из вртића „Мики“ васпитача Јасмине Радосавчев и Кларе Катић су награђени као најбоља колекција

Традиционални литерарни конкурс ни ове године није изостао. Број и квалитет радова учинили су да се и број награда промени.

Награђени  ученици

I-II на српском језику

I  награда
Добромиров Реља, II-1   ОШ „Славко Родић“ Банатско Велико Село

II награда
Балинт Миња,  III-3    ОШ „Ђура Јакшић“ Кикинд

III награда
Дачић Тијана, III-3    ОШ „Васа Стајић“ Мокрин и  Кнежевић Милица,  III-1    ОШ „Жарко Зрењанин“ Кикинда

V-VIII на српском језику

Спец. наг. Бугарчић Уна, VIII-5ОШ „Станислав Сремчевић“ Крагујевац
I  награда
Чубрило Нина, VII-2   ОШ „Славко Родић“ Банатско Велико Село

II награда
Поповић Андреј, VI-3    ОШ „Ђура Јакшић“ Кикинда и Кошчица Стеван  V-2  ОШ „Васа Стајић“ Мокрин

III  награда
Гајари Андреа , VIII-3  ОШ „Васа Стајић“ Мокрин и Пуцар Јелена   V разред  ОШ „Глигорије Попов“ Руско Село

I-IV на српском језику за средњу школу

I  награда
Надлачки Никола, IV-3    ССШ „Милош Црњански“

II  награда 
Мунћан Јована,  II-1      Техничка школа Кикинда

III  награда
Рац Сабо Викторија,  IV-1    ССШ „Милош Црњански“